Blog artikel #3

Referencer: Derfor er de vigtige for selv professionelle jobsøgende

Jobmarkedet er utroligt konkurrencepræget.

Jobmarkedet er utroligt konkurrencepræget. I dag modtager HR ofte hundredvis, hvis ikke tusindvis af jobansøgninger, når de slår et job op. Det betyder, at det kun er blevet vigtigere at skille sig ud fra mængden, og et flot CV ikke længere er nok. Hvis du er i gang med at lede efter nyt job – også selv om du har mange års erfaring – kan vi ikke highlighte nok, hvor vigtigt det er, at du inkluderer troværdige referencer. Her kigger vi nærmere på, hvorfor og hvordan du gør. God læsning!

Hvorfor er referencer så vigtige?

Selvfølgelig er dit CV vigtigt. Men referencer på et CV kan gå hen og være prikken over i’et. De giver den person, der ansætter dig, mulighed for at grave dybere i processen og sikre sig, at du er det rette match.

Først og fremmest kan de tjekke, om dit CV er sandt. De fleste har måske en tendens til at pynte lidt på deres CV, og det her er en måde at tjekke på, om du rent faktisk har den professionelle erfaring, du påstår. Hvis de får bekræftet af tidligere medarbejdere, at du rent faktisk er så god, som du siger, så er du allerede et skridt tættere på at få stillingen.

Men det er nu ikke alt. Når en arbejdsgiver leder efter at ansætte en ny arbejder, er de nemlig ikke kun interesseret i din erfaring og professionelle profil. Nej, de vil også gerne vide, hvordan du indgår i et team, og hvordan du blev opfattet på arbejdspladsen. Var du i stand til at integrere dig i arbejdskulturen, og kom du godt ud af de med de andre kolleger? Alle disse faktorer er mindst lige så vigtige, når man vil finde en succesfuld kandidat.

En faktor, der skiller dig ud

Som vi allerede nævnte i introduktionen, så er der masser af konkurrence på det moderne arbejdsmarked, og mange kandidater har de samme eller lignende kvalifikationer. Din erfaring og især de referencer, som du har fået derfra, kan derfor være altafgørende, hvis du gerne vil skille dig positivt ud. De viser også den nye arbejdsgiver, at du er selvsikker i, at du før har haft gode præstationer og/eller gjort et arbejde.

Hvordan bør man så inkludere dem?

Du har flere forskellige muligheder til, hvordan du inkluderer dem i din jobansøgning. Flere vælger at sætte dem direkte ind i deres resumé, så en potential kommende arbejdsgiver kan række ud på eget initiativ. Mange vælger dog på den anden side ikke at udlevere referencer, før der bliver spurgt direkte om dem. I sådanne tilfælde sker det oftest i de sidste faser af rekrutteringsprocessen – efter man har været i gennem en eller flere runder med interviews.

Vær dog opmærksom på, hvordan du leverer og opsætter dine referencer. Pas på, at det ikke bliver for henkastet, men opstil dem hellere i et professionelt format. Du kan fx gøre som her nedenfor:

[For- og efter navn på reference]
[Virksomhed]
[Jobtitel (eventuelt periode I arbejde sammen)]
[E-mailadresse]
[Telefonnummer]
[Beskriv, hvad arbejdsforholdet var]

OBS! Gør altid personer på din referenceliste opmærksom på, at du er i gang med en jobansøgningsproces eller interviews, og de eventuelt kan blive kontaktet. Det er naturligvis en god idé også at give dem mere information om, hvad det er for en stilling, du har søgt, og hvad det er for nogle egenskaber, du gerne vil have, at de skal highlighte. På den måde har de også mulighed for at forberede sig bedst muligt i at støtte dig.

I nogle tilfælde har du måske selv udviklet et meget venligt forhold – eller måske endda et faktisk venskab – med nogle af dine tidligere kolleger, men som referencer er det vigtigt, at man holder den professionelle tone hele vejen igennem. Det betyder, at der kun kommenteres på faktiske professionelle kvaliteter, og man undgår at hakke på tidligere arbejdsgivere, samarbejdspartnere eller kolleger. Hvis de er negative eller opfører sig dårligt, kan det risikere at reflektere tilbage på dig.

Hvilke personer er passende som referencer?

Det siger måske sig selv, men du kan ikke bruge hvem som helst som referencer. Hvis du allerede er erfaren inden for den branche, hvor du søger efter job, er der specifikke personer, der måske passer bedre end andre, og det kan have stor betydning.

Jo mere varieret dine referencer er, jo mere varieret indblik i dig kan din arbejdsgiver få. Derfor bør du medtage folk fra forskellige stadier af din karriere, fra forskellige ansvarsområder og fra forskellige professioner. Vi foreslår, at du fx bruger tidligere chefer, managers, kolleger og forretningskunder for at skabe lidt balance. Vi anbefaler desuden altid, at du beder om lov først. Hvis du ikke har deres samtykke, kan det gå hen og give bagslag.

Akademiske referencer
Alt efter, hvor mange års erfaring du har, kan du henvise til din uddannelsesmæssige baggrund. Det kan være, at du har skrevet speciale eller ph.d. med en professor, som er respekteret inden for sit felt, og som kender dybdegående til din viden. Hvis du allerede har mange års erfaring på arbejdsmarkedet, er denne mulighed selvfølgelig mindre relevant.

Kunder eller forretningspartnere
Det kan måske virke utraditionelt, men dette er mange gange en super idé. Når du henviser til forretningspartnere, hvis du ikke kun en kommende arbejdsgiver, at du er god til at håndtere tredjeparter og repræsentere din virksomhed med stolthed udadtil, men også at du gør dig godt i mere kundeorienterede stillinger.

Tidligere managers eller chefer
Ja – den helt oplagte mulighed er naturligvis at give referencer til dine tidligere chefer. De vil være blandt de mest værdifulde referencer, da de vil kunne give detaljer om, hvor effektiv du var til at varetage dine tidligere opgaver, og hvordan du indgik i den større sammenhæng. Denne typer referencer kan være guld værd.

Kolleger
Kolleger skiller sig ud fra dine chefer, fordi de sidstnævnte er der for at have det store indblik – men du har måske kun haft kontakt med dine managers i mere eller mindre grad. Derimod kan kolleger giver indblik i, hvordan du har fungeret i teamet i hverdagen, og hvordan dine sociale færdigheder er.

Konklusion
Selvom du har mange års erfaring inden for en bestemt branche, bliver referencer ikke mindre vigtige – måske bliver de faktisk kun vigtigere, hvis du virkelig ønsker at skille dig ud og komme endnu længere i din karriere. Et solidt netværk kan blive udslagsgivende for, om du får jobbet eller ej. Referencer vidner om din professionalisme, og det gælder om at bruge det til din fordel.

Konklusion

Selvom du har mange års erfaring inden for en bestemt branche, bliver referencer ikke mindre vigtige

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev for at modtage opdateringer om trends i jobbranchen, nye muligheder og karriererådgivning. Hold dig informeret og vær på forkant med din karriere!

Find & Connect: Din eksterne HR rekrutteringspartner. Fra jobannoncering til rekrutteringsproces med personanalyse, vi yder assistance under hele processen.

Kontakt

Find & Connect ApS – Østre Havnevej 2, 5700 Svendborg. Telefon : 53851911 © 2024 Designed with ❤️ by Macarons Design. All rights reserved.